Välkommen att läsa om mina erfarenheter med sociala medier och digitalisering i skolan

.

tisdag 9 februari 2010

Facebook

Facebook är riktigt i hetluften nu. Dels i vår kurs ’det virtuella klassrummet’, i nyheterna (där vissa vill förbjuda Facebook på jobben och i skolan) samt att inom familjen används Facebook en hel del – främst i den yngre generationen.
Det första som jag gillar med Facebook är att det är lätt att koma ihåg sitt användarnamn eftersom man använder en e-post-adress. Det kan lätt bli ett stort antal olika användarnamn att hålla reda på. Å andra sidan kan det vara säkrare med ett inloggningsnamn som inte syns för övriga användare, men man får skapa ett säkert (komplext) lösenord i stället.
Via Facebook blir man upptäckt av gamla bekanta och släktingar i den yngre generationen och det kan vara en trevlig informationskanal mot alla hörn av världen. För skolans praktikstudenter är det perfekt för att sprida information till övriga studeranden från olika praktikplatser runt i världen (på olika båtar t.ex.)
En mycket aktuell fråga nu som sociala medier är på tapeten, är om lärarna i skolan rent av borde uppmanas att ta i bruk Facebook i sin undervisning. Jag tänkte göra en enkät bland de högskolestuderande om vilket/vilka sociala medier som de aktivt önskar använda i undervisningen och räknar Facebook som en av kandidaterna.
Den här veckan uppmanade jag högskolans PR-grupp att skapa en sida på Facebook för att kommande studenter lättare skall kunna hitta högskolan på nätet. Konkurrensen mellan olika skolor ökar pga sjunkande elevkullar sade de på svenska nyheterna. Högskolan på Åland har många studeranden från Sverige och det gäller att synas i de kanaler där ’kunderna’ finns.
En återkommande fråga är om man som lärare eller studerande önskar blanda privatliv och skola/undervisning. Det finns bra tips om detta på t.ex. YouTube, hur man bra kan stänga ute kategorier från den privata sfären. Man kan spärra många av sina uppgifter från insyn och man kan skapa grupper. Jag skapade gruppen IT-handledarens grupp för Högskolans studerande. (This group is closed. Admins must approve requests for new members to join. Anyone can see the group description, but only members can see the Wall, discussion board, and photos.)
Bland grundfunktionerna Wall, Info, Photo, Links, Events, Notes och Video kan en lärare direkt skapa struktur och material för undervisningen. Det är t.ex. bra att kunna spela in video direkt i från Facebook. Det finns stimulans för olika inlärningsstilar.
Man kan lägga till/länka till applikationer. T.ex. under kategorin Education, vilket är bra för att t.ex. enkelt göra olika quiz, vilket man kan använda som ett provverktyg.
Det sägs att det är främst flickor som använder Facebook. Vad göra som lärare om de flesta i en klass önskar använda Facebook i undervisningen, men vissa vägrar? Skippa mediet helt och hitta annat eller utöva visst grupptryck och säga att andra verktyg som skolan tillhandahåller inte heller är frivilliga?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar