Efter att ha läst Kolla Källan har jag samlat viktig information som jag vill föra vidare till högskolelärare samt skrivit några reflektioner.
INFORMATIONSSÖKNING
Det är tänkvärt att det finns många sökmöjligheter utöver kända sökmotorer, som t.ex. Google (används av 90% i Norden). Sökmotorerna Altavista och Eniro används inte av så många men är värda att nämnas. Studenter, lärare och skolpersonal bör absolut alla kursas i informationssökning. Viktigheten av att lära sig söka rätt kan bland annat spara mycket tid.
Creative Commons är en nytt bekantskap för mig http://creativecommons.org , http://creativecommons.se. Man kan dela, remixa, återanvända - helt legalt. Bör vara en perfekt plats för alla lärare.
Internet Movie Database http://www.imdb.com för att söka info om filmer kan vara nyttig i dessa dagar då video används mer och mer. Länkskafferiet http://lankskafferiet.skolverket.se ger länkar till webbplatser för lektioner och skolarbete, men kanske främst för lägre skolstadier. En bra sak är att länkarna är kvalitetskontrollerade.
Biblioteken är viktiga parter för studenter för att lära sökning på Internet. I tillägg finns t.ex. Stora Sökguiden http://stora-sok.bth.se/ som innehåller en interaktiv kurs i att söka, värdera och bearbeta information och den kan komma till stor användning för elever och studenter som skriver uppsats. För att lära andra att hitta rätt på internet finns hjälp att få i PedagogGuiden. http://www.pedagogguiden.se/
Alla olika sätt som studenter hanterar sökvägar, söktjänster, sökord och sökfraser medför att det finns ett behov av att aktivt undervisa i informationssökning.
KÄLLKRITIK
Att lära sig en metod för att kritiskt granska Information måste anses vara viktigt. Information som text, bild eller uttalande måste kritiskt granskas för att ta reda på om en källa är äkta, oberoende, trovärdig, tendensiös eller aktuell. Att det innebär en träning i kritiskt tänkande är bra så man själv kan dra slutsatser och ta beslut. Detta är egenskaper som studenter har nytta av både privat och i arbetslivet.
För sade man att ’det stod i tidningen, så det måste vara sant’. Det tryckta ordet tycks ha ett stort förtroende, så visst behövs källkritik i dag då ’alla’ är ’skribenter’.
För att kolla om en författare skrivit böcker i ett ämne, kan man skriva in skriv in namnet i http://www.bibliotek.se eller http://libris.kb.se. Utan uppgifter om upphovsman eller utgivare kan man fundera på att använda andra källor. Granska fakta och jämför olika källor. Kända källor som Wikipedia t.ex. Referenser och källförteckning styrker informationen. Informationens ålder? Vem står bakom en webbsajt. Vem som helst kan oftast gömma sig bakom en fin webbadress. Vissa försöker synas genom att använda webbadresser som liknar trovärdiga adresser – genom t.ex. att använda liknande namn eller annan domän. Vem som länkar till en webbsajt kan ge en indikation på trovärdighet.
Bra information om källkritik kan ge studenter bättre moral vad gäller fusk och plagiat.
UPPHOVSRÄTT
Viktigt att tänka på att alltid fråga upphovsmannen till en bild om man får ’överföra den till allmänheten’ genom att publicera den på hemsida, intranät, blogg eller annat på Internet. Bra att veta att en skola inte behöver fråga studerande eller personal om man får ta bild av dem och publicera på Internet, men vill man ha nöjda personer runt sig så frågar man.
Olika bildarkiv som Multimediabyråns bildarkiv http://www.multimedia.skolverket.se/scripts/view/bildarkiv.asp?i=21766, Creative Commons-bilder http://search.creativecommons.org/, Flickr http://www.flickr.com/creativecommons/ , MorgueFile http://www.morguefile.com/ är bra tips.
Viktigt att veta att lärare får använda bilder från Internet i en PowerPoint, medan studenter måste fråga upphovsmannen om lov. Inskannade bilder måste man alltid fråga om upphovsrätt.
Reglerna för att visa/kopiera ljud och film är ganska lättbegripliga. Bra tips att hyra filmer för visning i klassrummet hos Swedish Film http://www.swedishfilm.se/licens/, SLI http://www.sli.se, Skolfilm http://www.skolfilm.com. Inbandning från SVT, SR och TV4 kan göras via Skolbandningsavtalet (Copyswede).
Låna eller köpa UR-program kan man göra från Låna UR-program, Köpa UR-program, Sveriges Mediecentraler.
Upphovsrätt för texter är också rätt så självförklarande. En sak som dock känns som lite historisk i dessa tider med sociala medier är att lärare kopierar stora mängder material på kopiatorn i stället för att omforma materialet till digital form. Studenter måste inte ha alla dokument utskrivna på papper, speciellt inte om de har åtkomst till dator i skolan och privat.
tisdag 16 februari 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar